Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei timp de 47 de ani (din 14 aprilie 1457), a fost o personalitate marcantă a Evului Mediu românesc. A reorganizat administrația, a impulsionat comerțul, a refăcut sistemul de apărare al țării și a ctitorit numeroase biserici și mănăstiri. Ștefan cel Mare a murit la 2 iulie 1504 și a fost înmormântat la mănăstirea Putna. În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat ca ,,Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, fiind prăznuit la 2 iulie.
Ștefan cel Mare voievod al Moldovei
Născut pe la 1434, la Borzești, Ștefan a fost fiul voievodului Bogdan al II-lea și al Mariei Oltea. După ce tatăl său a fost ucis în 1451 de Petru Aron, Ștefan s-a refugiat în Transilvania. În aprilie 1457, sprijinit de Vlad Țepeș, a intrat în Moldova, a obținut o victorie asupra lui Petru Aron și a fost proclamat domn al țării. A consolidat puterea domnească, a favorizat clasa negustorilor și a încurajat legăturile comerciale externe.
Ștefan a întărit capacitatea defensivă a țării prin consolidarea cetăților, dar și prin construirea de noi cetăți. Politica sa externă abilă i-a permis să evite conflictele pe două fronturi. A semnat tratate cu Polonia și Ungaria, a învins otomanii la Vaslui (1475), fiind numit ,,Atletul lui Hristos” de Papa Sixtus VI.
520 de la moarte, cel mai mare voievod al Moldovei
În ultimele decenii, a continuat să lupte împotriva expansiunii otomane și poloneze, respingând invazia regelui Ioan Albert. Ștefan a ctitorit numeroase biserici și mănăstiri, inclusiv mănăstirea Putna, unde a fost înmormântat. A fost căsătorit de trei ori și a avut mai mulți copii, doi dintre aceștia, Bogdan al III-lea și Petru Rareș au domnit și ei în Moldova.
Ștefan cel Mare a fost recunoscut pentru abilitatea sa militară și diplomatică, dar și pentru devotamentul său față de credința ortodoxă. Numeroase manuscrise, broderii și artefacte religioase din timpul domniei sale au rămas mărturii ale epocii sale de aur. Moștenirea sa culturală și religioasă rămâne un reper important în istoria României.
CITIȚI ȘI: Vremea în România Meteo luna iulie, caniculă și precipitații (sursadeinformatii.ro)